Відділ освіти, культури, молоді та спорту Липоводолинської районної державної адміністрації

МАСКИ У ПРИМІЩЕННЯХ, ТЕРМОМЕТРІЯ ПЕРСОНАЛУ, ОПИТУВАННЯ УЧНІВ ПРО САМОПОЧУТТЯ І БАГАТО ІНШОГО, НЕ МЕНШ ВАЖЛИВОГО, У РЕКОМЕНДАЦІЯХ ЗАКЛАДАМ ОСВІТИ

   З 01 вересня до закладів освіти допускатимуть лише в масках або респіраторах, водночас на заняттях маски можна буде не використовувати. Педагоги опитуватимуть учнів щодо їхнього самопочуття і зможуть проводити уроки на відкритому повітрі.

   Це, та багато іншого, прописано у Тимчасових рекомендаціях щодо організації та протиепідемічних заходів у закладах освіти в період карантину в зв’язку з поширенням коноравірусної хвороби (COVID-19), які  30 липня 2020 року затвердив Заступник Міністра охорони здоров’я - головний державний санітарний лікар України Віктор ЛЯШКО.

   Тимчасові рекомендації розроблено для закладів позашкілля, загальної середньої, фахової передвищої освіти, профтехів і вишів.

   Рекомендаціями, зокрема, передбачається можливість входу до закладу лише в захисній масці або респіраторі та недопуск батьків або супроводжуючих осіб - крім тих, які супроводжують осіб з інвалідністю.

   На заняттях захисні засоби можна не використовувати. Водночас під час пересування приміщеннями їх носіння є обов’язковим.

   Перед заняттями педагоги опитуватимуть учнів щодо їхнього самопочуття. Тих, у кого буде виявлено симптоми гострих респіраторних захворювань, оперативно направлятимуть до медпрацівника для огляду.

   Персоналу проводитимуть обов’язкову термометрію і не допускатимуть до закладу з температурою понад 37,2 °C. Водночас для учнів температурний скринінг не буде обов’язковим.

   Закладам також рекомендовано адаптувати освітній процес. Зокрема, проводити заняття на відкритому повітрі за можливості, передбачити змогу визначати різний час початку та закінчення занять, перерв для різних класів та груп, обмежити проведення масових заходів (нарад, зборів тощо) в закритих приміщеннях. У закладі також необхідно буде запобігати утворенню скупчень учнів та мінімізувати їхні пересування між кабінетами.

   На період карантину заклади повинні забезпечити такі умови безпеки:

  • місця для обробки рук антисептиками на вході до всіх приміщень,
  • збір використаних масок і рукавичок в окремі контейнери,
  • підготовлені санітарні  кімнати: рідке мило, паперові рушники або електросушарки для рук,
  • плакати, банери про респіраторну гігієну та етикет кашлю,
  • обладнані медпункти: безконтактні термометри, дезінфектори, засоби індивідуального захисту,
  • розмітка на підлозі для утримання дистанції та організованого руху коридорами,
  • провітрювання приміщень не менше 10 хвилин після кожного заняття,
  • очищення і дезінфекція поверхонь - дверних ручок, столів, місць для сидіння, перил тощо - після проведення занять у кінці робочого дня.

   Рекомендації також встановлюють особливості організації харчування. Серед них: заборона харчування за типом «шведського столу» та з самообслуговуванням; наявність графіка харчування учнів; дотримання півтораметрової відстані між обідніми столами та перебування одночасно не більш ніж 4-х осіб за одним. Працівники харчоблоку працюватимуть у захисних масках і одноразових рукавичках. А ті, які видають страви або здійснюють розрахунок, додатково матимуть захисні окуляри або щиток.

   Встановлено рекомендації і щодо перевезення дітей та працівників закладу в шкільному транспорті. Ними визначено забезпечення водіїв масками/респіраторами та антисептиками для рук; щоденний контроль їхнього стану здоров’я та недопуск до роботи працівників з ознаками гострої респіраторної хвороби і температурою вище 37,2 °C; дезінфекцію салону транспорту до початку та в кінці робочої зміни; наявність захисної маски/респіратора при вході до салону автотранспорту; відповідність між кількістю пасажирів та кількістю місць для сидіння.

   Керівники закладів також мають забезпечити проведення роз’яснень та інструктажів для персоналу та здобувачів щодо того, як запобігти зараженню та поширенню коронавірусу, як реагувати на симптоми COVID-19, як правильно використовувати і утилізовувати маски/респіратори, рукавички. Крім того, закладам рекомендовано розробити алгоритми дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з випадками COVID-19 у закладі.



« повернутися до списку новин